Skip to main content

Nu är det officiellt, 50-års jubilerande Arctic Cat Cup arrangeras på Östersunds motorstadion!

Europas största skotercrosstävling, Arctic Cat Cup, kommer att köras på Östersunds motorstadion den 21–22 januari 2023. Det kommer att ske på en helt ny del av Motorstadion som ska användas för Jämtlands motorklubbs skotertävlingar bland annat. Det leder oss till en annan del av nyheten som är att Östersunds snöskoterklubb upphör och blir en del av Jämtlands motorklubbs skotersektion.

–Vi har haft ett 1-årsarrende uppe på Gräfsåsen vilket innebär att vi lånar området ett år i taget av Östersunds kommun. Det är svårt att utvecklas och söka bidrag med ett sådant kontrakt, därför har vi försökt hitta olika lösningar under ett 10-tal år. Vi kände till slut att vi kommit till vägs ände och tog därför upp diskussioner med Jämtlands motorklubb om att etablera en skoterbana och skoternav på Motorstadion, säger Johan Olofsson som är arrangemangsansvarig för Arctic Cat Cup.

Det innebär att det blir premiär för en helt ny arena för Arctic Cat Cup. Banan kommer att få karaktär och längd lik en stadioncrosstävling men det är öppet för lika många tävlande som vanligt. Och självklart blir det även fortsättningsvis en tvådagarstävling med kval på lördag och finaler på söndag.

–Det finns väldigt många fördelar med att vara på Motorstadion. Nu slipper vi de ångestframkallande småvägarna in och ut till Gräfsåsen. Det finns en väl uppbyggd infrastruktur på Motorstadion och stora ytor för parkering och depå. Det nya banområdet blir helt platt så därför byggs skoterbanan helt av snö. Det gör att vi kan bygga om banan helt efter vad vi ska använda den till plus att ytan går att använda till i stort sett vad som helst, berättar Johan.

Med detta går en 50-årig epok i graven. Östersunds snöskoterklubb grundades av åkare från Jämtlands motorklubb. Man ville inte bara hålla på med just tävlingsdelen utan satsa mer på att stävja busåkandet bland skoterförare. Eller som den första styrelsen uttryckte det: större satsning på allmänåkandet och mindre satsning på ren tävlingsverksamhet.

–På ett sätt är det lite vemodigt. Min far var med och grundade Östersunds snöskoterklubb, min farfar var också med och min dotter tävlar just nu för klubben. Så vi är fyra generationer som har tävlat och varit involverade men var sak har sin tid. Jag helt säker på att det här kommer bli väldigt bra för alla parter. Framför allt kommer det här att stärka motorsporten i Östersund och Jämtland, avslutar Johan Olofsson.