Skip to main content
Rally

Reaxer Rallyt

By december 4, 2022No Comments

Premiären för 2023års rallysäsong blir i Häggenås. Den 14 januari är det dags för andra Reaxcer Rallyt. Start-, service- och målplats vid Häggenås Sporthall. Häggenås Intresseförening och Häggenås Hembygdsförening ansvarar för servicen i sporthallen. Serveringen kommer att vara laddad med godsaker från ICA Häggen. Fika från morgon och lunch lite längre fram på dagen. Prisutdelning runt klockan 17 eller strax före. Resultat kommer att finnas på www.raceconsulting.se.

Tack vare framsynta och serviceinriktade markägare, blir det en smått unik tävling. Sällan har JMK kunnat presentera en mer kompakt bana och med specialsträckor som saknar motsvarighet i Jämtland. Det finns inte många grusvägar i länet som når upp till samma klass som de nybyggda eller nyrestaurerade vägarna i Reaxcer Rallyt. Det är tjugo år sedan tävlades på detta område senast. Ingen kommer att känna igen sig. Vägkaraktären är allt annat än jämtländskt rak och snabb. Nu svänger det ordentligt och länge. Tävlingen innehåller tre specialsträckor som kommer att köras två gånger vardera och sträckorna kan beskrivas så här.

SS 1 och 4, Örån 13,08 km

Sträckan har tidigara använts i olika delar. Nu har alla bitar kunnat kopplas ihop till en 13 km lång dröm för rallyentusiaster. Mycket tack vare nybyggd bro över Örån. Sträckan börjar med 3 km på det som tidigare kallades Erikväjn. Sedan börjar 10 km nygrusat salsgolv. Det är bara markägaren som vet hur många hundra gruslass som ligger här. Visst finns det snabba avsnitt, men då det är ganska kuperat går det inte att slappna av. Sista kilometern går det fort. Riktigt fort.

SS 2 och 5, Oxflobäcken 6,03 km

Även här börjar det med 3 km som körts många gånger tidigare. Redan efter sju hundra meter kommer första ahaupplevelsen. Varningen för krön + tvär höger + bro utan räcke får ingen mörka. Avslutande 3 km är till stora delar nybyggd med två meter djupa diken. Svårbärgat om oturen är framme.

SS 3 och 6, Gremmelgård 10,40 km

Börjar med några kilometer nybyggd väg. Rytmiska och härliga svängar. Det tar ett par minuter innan hösta växeln kan användas. Efter 3,5 km går sträckan in på gamla Hammerdalsvägen och då blir det snabbt. Strax före publikplats finns en chikan för att ta ner farten. Efter andra avtaget kommer en halv mil där det bara är att plocka nya växlar hela tiden. Efter sista vägbytet kommer det som tidigare kallades Janväjn. Avslutningen är inget för en fegis. Svänger hela tiden och det går utför. Den som törs åka på, kan tjäna många sekunder här.

Publikplats blir det mitt på SS 3 och 6. För att hitta hit, kör du E45:an norrut. 4 km norr om Häggenås svänger du vänster mot Granbo. Därefter är det pilat fram till parkering och publikplats. Österåsens byalag ser till så att du ska stå säkert, se bra och kunna äta gott. Om det blir bra med snö, så kommer det att finnas en pulkabacke med lift för barnen. Mycket bra parkeringsmöjligheter med separat in- och utfart. P-avgift om 30:- som du kan betala med Swish. Första tävlingsbil kommer hit klockan 13:00.